21.4.12

Tort de bezea


Tortul de bezea este o alta prajitura pe care o stiu de mica, dar de al carui gust nu ma pot satura. Este tortul preferat al tatalui meu, dar cred ca orice amator de dulce ar fi incantat de el. E combinatia perfecta dintre dulcele bezelei si gustul amarui al ness-ului. Nu e greu de facut, dar coacerea foilor dureaza destul de mult, asa ca daca nu aveti cateva ore la dspozitie, nu va apucati de el:). 

Foile:
8 -10 albusuri de ou
24-30 linguri de zahar (3 pentru fiecare ou)
o lingura de otet

Crema: 
8-10 galbenusuri
cate o lingura de zahar pentru fiecare galbenus
5 pliculete de ness
un pachet de unt sau margarina

Albusurile se bat foarte bine cu jumatate din cantitatea de zahar. Cealalta jumatate trebuie sa fie praf, deoarece dupa ce spuma ajunge la o anumita consistenta nu va mai permite zaharului sa se topeasca. La final se adauga o lingura de otet. Se intind foile pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt. Foile trebuie sa fie groase de cca 1,5-2 cm. Cuptorul se incalzeste la 200 de grade Celsius. Foile se dau la cuptor la aceasta temperatura si se lasa pana cresc si prind o usoara pojghita la suprafata (cca 5'), apoi se reduce brusc temperatura la mic (cam 50 de grade) si se lasa inca 30-35 '. Tot secretul pentru reusita foilor sta in coacerea lor. Fiecare isi cunoaste aragazul. Unele, ca si al meu, nu prea stiu ce inseamna foc mic. Asa ca, pentru a avea foc mic eu trebuie sa le coc cu usa intredeschisa si cu ajutorul unei carpe care sa nu lase usa sa se inchida:). Hartia de copt se desprinde de pe foaie imediat ce aceasta a fost scoasa din cuptor. Se lasa sa se raceasca si se umple tortul cu crema care se face astfel: 

Galbenusurile, zaharul si ness-ul se pun pe baie de aburi si se bat cu telul pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca complet si se adauga untul la temperatura camerei, amestecandu-se cu mixerul pana devine spumoasa.


Nu mi-a mai ajuns crema pentru a pune deasupra asa ca am facut un fel de trandafiri cu cutitul, pe ultima foaie. Nu e cel mai aspectuos tort, datorita foilor foarte crocante de spuma, dar cu siguranta e unul dintre cele mai delicioase.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu